Bulgur recepty – rizoto, so zeleninou, kuracím mäsom

Bulgur je tradičný potravinový výrobok, ktorý má svoje korene v Stredomorí a Blízkom východe. V posledných rokoch sa však stal obľúbeným po celom svete, vďaka svojej výživovej hodnote a vynikajúcemu chuťovému zážitku. Čo je bulgur, ako správne uvariť a ako ho možno využívať v kuchyni?

Tento článok sa pozrie na to, čo je bulgur, prečo je prospešné ho zahrnúť do svojej kuchyne a ako správne uvariť bulgur recepty. Okrem toho poskytne nápady na niekoľko receptov z bulguru s rôznymi ingredienciami, či už na slano alebo na sladko.


Obsah článku


Recepty z bulguru

Bulgur, vďaka svojej výživovej hodnote a unikátnej textúre, poskytuje vynikajúcu možnosť vytvárať rôznorodé jedlá. Nižšie možno nájsť praktické recepty z bulguru, ktoré pomôžu využiť bulgur v rôznych formách. Tieto recepty z bulguru sú vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú vyvážený prístup k výžive a zároveň očakávajú bohatú chuť.

Recept bulgur s kuracím mäsom

Tento recept na bulgur s kuracím mäsom je jednoduchý aj pre tých, ktorí ešte bulgur nevarili. Na prípravu sa používa prevažne korenie inšpirované Stredomorím, ako je rasca a paprika, ktoré dodajú jedlu skvelú chuť.

Ingrediencie

  • 6 kuracích stehien bez kože
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL papriky
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 paprika, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 téglik sušených paradajok, nahrubo narezané
  • 280 g pšeničného bulguru
  • 1 ¾ šálky kuracieho vývaru
  • ½ šálky rozdrobeného syra feta (voliteľné)
  • ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200°C.
  2. Kuracie stehná zo všetkých strán osušte papierovými utierkami a pokvapkajte ich olivovým olejom.
  3. Zmiešajte rascu, papriku, soľ a korenie v malej miske, kým sa úplne nepremieša. Posypte kura zo všetkých strán zmesou korenia.
  4. Veľkú panvicu odolnú v rúre zohrejte na sporáku strednom ohni, až kým nebude horúca a pridajte ochutené stehná. Opekajte asi 4 minúty z každej strany, kým nie sú hnedé. Preložte na tanier a odložte bokom.
  5. Pridajte cibuľu a papriku do prázdnej panvice a varte, pričom kuracie kúsky zospodu škrabajte drevenou lyžicou asi 7-8 minút, alebo kým cibuľa nebude priehľadná. Vmiešajte cesnak a sušené paradajky a jednu minútu povarte.
  6. Pridajte pšeničný bulgur a za stáleho miešania varte 2-3 minúty. Zalejte vývarom a opečené kura preložte späť na panvicu. Priveďte k varu.
  7. Presuňte panvicu do predhriatej rúry a pečte 15 minút, alebo kým digitálny teplomer vložený do jedného zo stehien nezaznamená 73°C.
  8. Opatrne vyberte z rúry a posypte syrom feta a nasekanou petržlenovou vňaťou. Ihneď podávajte.

Výsledkom tohto receptu je vyvážené jedlo, ktoré spojuje výživovú hodnotu bulguru a lahodnosť kuracieho mäsa. S jednoduchými krokmi možno vytvoriť toto chutné a sýte jedlo, ktoré je možné zaradiť do svojho repertoáru zdravých receptov.

Kombinácia bulguru s kuracím mäsom tvorí výživné a plnohodnotné jedlo. Obe zložky prispievajú k jedlu rôznorodými živinami a ponúkajú niekoľko výhod pre zdravie.

Bulgur so zeleninou a tempehom šalát

Tento recept na bulgur so zeleninou a tempehom je nielen chutný, ale aj plný zdravých a vyvážených ingrediencií. Kombinácia bulguru, ktorý poskytuje vlákninu a komplexné sacharidy, s pestrou zeleninou a tempehom ako zdrojom rastlinných bielkovín tvorí lahodné jedlo vhodné pre všetkých, ktorí sa snažia o zdravý a vyvážený životný štýl.

Ingrediencie

  • 90 g bulguru
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • 200 g tempehu
  • 1 jarná cibuľka
  • hrsť strúhanej červenej kapusty
  • hrsť baby špenátu
  • hrsť šalátových listov
  • hrsť kelu
  • 1 PL kyslej kapusty

Marináda na tempeh

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • oregano a sušený cesnak podľa chuti

Dressing na šalát

  • 2 PL olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, oregano, cesnak podľa chuti

Postup

  1. V hrnci na strednom ohni pridajte olivový olej, bulgur, soľ a minútu restujte.
  2. Pridajte 250 ml vriacej vody, premiešajte, znížte teplotu, prikryte a varte 10 minút.
  3. Kým sa bulgur varí, pripravte si tempeh. Do pekáča pridajte všetky ingrediencie na marinádu a rovnomerne nakrájané kúsky tempehu. Pečte ich vo vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút, v polovici je potrebné ich otočiť.
  4. Medzitým pripravte šalát. Nakrájajte všetku zeleninu na menšie kúsky a vložte na tanier.
  5. Keď je bulgur uvarený, všetka voda sa musí vstrebať. Pred pridaním do šalátu ho nechajte trochu vychladnúť.
  6. K zelenine pridajte bulgur, tempeh a dresing, dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte.

Tento recept nie je len bohatý na živiny, ale aj skvelý na prípravu vopred. Bulgur so zeleninou a tempehom je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú lahodné a vyvážené jedlo, ktoré sa ľahko začlení do stravovacích návykov.

Bulgur s hubami

Bulgur s hubami je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí milujú kombináciu výživného bulguru a aromatických húb. Tento recept prináša bohatú chuť a textúru do jedálnička, a to vďaka jednoduchému postupu a ľahko dostupným surovinám.

Ingrediencie

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 šálky nakrájaných alebo nasekaných húb 
  • 1 šálka bulguru
  • 2 šálky vývaru
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 2 šálky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu
  • bylinky na ozdobu (napríklad petržlen)

Postup

  1. Bulgur si prepláchnite pod tečúcou vodou a dajte do hrnca. Pridajte dvojnásobné množstvo vody alebo vývaru. Dajte variť a potom znížte teplotu na minimum. Nechajte variť pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým bulgur nevsakuje všetku tekutinu.
  2. Na panvici si rozohrejte olivový olej a orestujte nasekanú cibuľu do zlatista. Pridajte nakrájané huby, orestujte ich do mäkka a nakoniec pridajte špenát, opečte niekoľko minút. Dochuťte soľou a korením.
  3. K už uvarenému bulguru pridajte orestovanú zmes a jemne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  4. Pred podávaním môžete jedlo ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen.

Tento bulgur s hubami je nielen chutný, ale aj výživný. Bulgur pridáva nutričnú hodnotu, zatiaľ čo huby pridávajú do jedla bohatú chuť. Je to jednoduchý recept, ktorý ocenia všetci milovníci zdravého stravovania a príjemného gastronomického zážitku.

Bulgur s hubami možno kombinovať s rôznymi jedlami, či už k mäsu, rybám alebo tofu. Týmto spojením vznikne zaujímavé a výživné jedlo.

Bulgurové rizoto

Bulgurové rizoto je skvelým spôsobom, ako si vychutnať výborné rizoto s pridaním výživného a vlákninou bohatého bulguru. Táto jednoduchá a zdravá alternatíva k tradičnému rizotu dodá jedlu výraznú textúru a špecifickú chuť.

Ingrediencie

  • 3 PL masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 340 g suchého bulguru
  • 1/2 cibule
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • kvapka suchého bieleho vína (voliteľné)
  • 2 šálky petržlenovej vňate
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • štipka čili prášku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Maslo zohrejte vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Prifajte cibuľu a cesnak a restujte 1-2 minúty. Pridajte bulgur a minútu alebo dve premiešajte s maslom, cesnakom a cibuľou, kým sa obalí. Ak chcete, pridajte štipku bieleho vína.
  2. Pridajte 1 šálku kuracieho alebo zeleninového vývaru a jemne premiešajte drevenou vareškou. Jemne varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí, potom pridajte ďalšiu polovicu šálky. Tento proces opakujte asi 15-20 minút, kým bulgur nebude takmer úplne mäkký a celé to nezíska krémovú textúru.
  3. Dochuťte soľou a korením, pridajte bylinky a premiešajte. Ak chcete, bohato pridajte parmezán a čili prášok.

Bulgurové rizoto je pripravené, plné chuti, textúry a nutričnej hodnoty. Tento recept nie je len jednoduchý na prípravu, ale aj vhodný pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu a plnšiu verziu tradičného rizota.

Bulgur recepty na sladko

Bulgur na sladko s jablkami je lahodným a zdravým spôsobom, ako začať deň alebo dopriať si lahodnú dezertnú dobrotu. Táto kombinácia výživného bulguru a osviežujúcich jabĺk vytvára jednoduchý recept, ktorý poteší nielen chute, ale aj poskytne energetický štart.

Ingrediencie

  • 1 šálka bulguru
  • 2 šálky mlieka (možno použiť aj rastlinné mlieko ako mandľové alebo ovsené)
  • 2 jablká, očistené, zbavené jadier a nakrájané na malé kúsky
  • 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • strúhaný kokos a mandle na ozdobenie (voliteľné)

Postup

  1. Bulgur si prepláchnite pod tečúcou vodou a dajte do hrnca. Pridajte dvojnásobné množstvo mlieka. Dajte variť a potom znížte teplotu na minimum. Nechajte variť pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým bulgur nevsakuje všetku tekutinu a nezmäkne.
  2. V druhom hrnci na strednom ohni zahrejte jablká s medom alebo javorovým sirupom a škoricou. Orestujte ich, kým nezmäknú a nezískajú jemnú karamelovú farbu.
  3. K už uvarenému bulguru pridajte orestované jablká. Dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili. 
  4. Bulgur na sladko s jablkami podávajte teplý. Na ozdobenie môžete pridať strúhaný kokos a mandle.

Bulgur poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti, zatiaľ čo jablká pridávajú príjemnú sladkosť a vitamíny. Bulgur na sladko s jablkami je ideálnym spôsobom, ako začať deň plný energie alebo si dopriať zdravú pochúťku bez zbytočného cukru a tuku. 

Bulgur na sladko ponúka alternatívu k slaným variantom, pričom možno experimentovať s rôznymi druhmi ovocia či korením.

Bulgurový šalát

Bulgurový šalát je osviežujúcou a výživnou alternatívou k bežným šalátom, prinašajúcou do jedálnička nové chute a textúry. Tento recept je rýchly, jednoduchý a ideálny pre tých, ktorí hľadajú chutné jedlo plné zdravých ingrediencií.

Ingrediencie

  • 1 šálka uvareného bulguru
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 uhorka, nakrájaná na kocky
  • 1 paradajka, nakrájaná na kocky
  • 1/2 červenej cibule, jemne nasekaná
  • Čerstvé bylinky podľa výberu (napr. mäta, petržlen)
  • olivový olej
  • čerstvá citrónová šťava
  • soľ a korenie podľa chuti

Na prípravu bulgurového šalátu stačí zmiešať všetky ingrediencie. Bulgurový šalát je skvelým spôsobom, ako začleniť bulgur do svojej stravy, a pritom si vychutnať plný rozsah chutí a farieb rôznych zelenín. Čerstvý, výživný a vynikajúco chutiaci, tento šalát je skvelým príkladom, ako zdravá strava môže byť chutná a pohotová.

Čo je bulgur?

Bulgur je spracovaná pšenica, ktorá sa prevažne pestuje v oblastiach Stredomoria a na Blízkom východe a je populárnou prísadou tureckých jedál. Výroba bulguru zahŕňa varenie, sušenie a drvenie pšenice, čo dáva výsledku drobivú, šupinatú štruktúru. Táto príprava bulguru mu umožňuje rýchlejšie vstrebávať tekutiny počas varenia, čím sa získava jeho charakteristická textúra. Narozdiel od varenia krúp, bulgur sa varí omnoho kratší čas.

Výživové výhody bulguru

Bulgur je vynikajúcim zdrojom vlákniny, čo podporuje trávenie a udržiava zdravý tráviaci systém. Obsahuje vitamíny skupiny B, železo, magnézium a ďalšie dôležité živiny, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.

Je nízkotučným zdrojom energie, čo je ideálne pre tých, ktorí dbajú na svoju postavu a zdravie srdca. Bulgur môže pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu.

Ako správne uvariť bulgur?

Varenie bulguru je pomerne jednoduché a rýchle, čo ho robí obľúbeným v kuchyni. Tu je postup, ako uvariť bulgur:

  1. Pre každú šálku suchého bulguru použite približne 2 šálky vody alebo vývaru.
  2. Priveďte k varu. Zvyčajne sa bulgur varí približne 20 minút, ale presný čas môže závisieť od typu bulguru. Preto je vhodné vždy prečítať návod na obale pre konkrétny typ bulguru.
  3. Zakryte hrniec vekom a nechajte bulgur variť na miernom ohni. Nechajte variť, kým bulgur nevsakuje väčšinu tekutiny a nezmäkne.
  4. Keď je bulgur uvarený, možno ho ochutiť ešte ďalšími prísadami podľa preferencií, ako sú bylinky, olivový olej, citrónová šťava, orechy či zelenina.
  5. Servírujte bulgur ako prílohu k mäsu, rybám, zelenine alebo použite vo vašich obľúbených receptoch.

Varený bulgur je výbornou základňou pre rôzne jedlá a príprava bulguru je jednoduchá, takže sa rýchlo stane obľúbeným doplnkom v kuchyni.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang