Ako udržiavať drevený plot?

Drevené ploty sú ekologické, ľahko sa inštalujú a ponúkajú širokú škálu dizajnových možností. Netreba sa preto čudovať, že sú stále obľúbené. Jediné, čo je pri nich náročnejšie ako pri železných plotoch, je údržba. Ani tá nemusí byť s dobrou prípravou náročná.


Obsah článku


Výhody drevených plotov

Ekologická voľba

Drevo je obnoviteľný zdroj. Ak chcete mať stavbu, ktorá bude v súlade s prírodou, určite by ste nemali prehliadať drevené hranoly. 

Lepšou voľbou ako železo alebo plast sú aj v prípade, že chcete postaviť plot okolo chaty alebo drevodomu. Stavba v prírode tak bude pôsobiť prirodzenejšie.

Postavíte ho aj sami 

Drevo sa dá ľahko rezať, vŕtať a brúsiť, takže si plot môžete postaviť sami aj bez skúseností. Čo budete potrebovať sú kvalitné drevené hranoly a trochu šikovnosti. Nástroje si nemusíte kupovať. Požičať si ich môžete nielen od kamarátov alebo susedov, ale aj z profesionálnych požičovní alebo väčších stavebníctvach. 

Originalita

Drevené ploty sa dajú natrieť a nalakovať rôznymi farbami v desiatkach odtieňov, takže si môžete vytvoriť plot, ktorý bude jedinečný. Najpreferovanejším zostáva prírodný náter, ktorý zvýrazní štruktúru dreva. Nemusíte sa však báť experimentovať s farbami, ktoré oživia celé okolie domu. 

Kedže stavba dreveného plotu nemusí byť až tak finančne náročná, budete môcť experimentovať s nátermi častejšie, ako pri drahom železnom oplotení.

Starostlivosť o drevený plot

Drevený plot vás môže pri správnej starostlivosti tešiť veľa rokov. Aké kroky sa teda oplatí podniknúť? 

Pred stavbou plota

Chcete, aby drevo vydržalo čo najdlhšie? Začnite so starostlivosťou už pred stavbou. Vyberte si drevo, ktoré je odolné voči poveternostným vplyvom a hmyzu, ako napríklad smrekovec, dub alebo agát.

Drevo pred použitím nechajte vyschnúť, aby sa neskôr na slnku nedeformovalo. Ak je to potrebné, obrúste ho, aby ste odstránili nerovnosti.

Pred montážou plot natrite impregnačným lakom, ktorý ho chráni pred vlhkosťou, plesňami a hmyzom.

Po stavbe plota

Plot natrite lazúrou alebo farbou na drevo, ktorá ho ochráni pred slnkom a UV žiarením. Farbu si vyberte podľa vlastného vkusu, no dbajte na to, aby mala UV faktor. Ten môže znamenať rozdiel medzi popraskaným a celistvým plotom. 

Aspoň raz ročne kontrolujte poškodenie na plote a v prípade potreby ho odstráňte čo najskôr, aby sa ešte viac nezničil. Pri viacerých náteroch plot stratí na estetike. Preto po niekoľkých náteroch farbu odstránte brúsnym papierom alebo chemickým odstraňovačom. Až po takomto ošetrení dreva nanášajte nový náter.

Plot pravidelne čistite od nečistôt a prachu. Na čistenie používajte mäkkú kefu a vodu s mydlom. Vyhnite sa používaniu tlakových čističov, ktoré by mohli drevo poškodiť.

Drevený plot je potrebné natrieť lazúrou alebo farbou na drevo.

Aký typ plotu si vybrať?

Na výrobu drevených plotov sa bežne používajú pevné hranoly. K dispozícii je široká škála rozmerov ale aj typov dreva, z ktorých si môžete vybrať. Najpopulárnejšie však sú:

  • KVP konštrukčné hranoly zo smreku. Sú obľúbenou voľbou pre stavbu plotov vďaka ich odolnosti, cenovej dostupnosti a všestrannosti. Sú vyrobené z vysoko kvalitného smrekového dreva, ktoré je známe pevnosťou a odolnosťou voči poveternostným vplyvom. Hranoly sú väčšinou impregnované a chránené pred hmyzom, plesňami a hnilobou. Vďaka tomu sú ideálne pre použitie v exteriéri a zaručia vášmu plotu dlhú životnosť.
  • Masívne lepené dosky. Tieto dosky sú vyrobené z lepených kusov dreva, čo im dodáva jedinečný vzhľad. Lepenie kusov dreva rôznych vlákien robí dosky mimoriadne pevné a odolné nielen voči počasiu, ale aj voči ohýbaniu a deformácii.

Okrem pevných drevených hranolov existuje na stavbu plotov viacero typov materiálu, z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody.

OSB dosky (Oriented Strand Board)

Výhody: Lacné, ľahko sa s nimi pracuje, odolné voči vlhkosti a plesniam.

Nevýhody: Čo sa dizajnu týka pravdepodobne budete sklamaný, keďže nie sú také estetické ako drevené hranoly a nemusia byť ani také pevné a odolné.

Plastové dosky

Výhody: Odolné voči vlhkosti a hmyzu, dostupné v rôznych farbách a štýloch.

Nevýhody: Môžu byť drahšie ako drevené ploty, nie sú tak ekologické a časom môžu vyblednúť. Plastový plot bude po rokoch na slnku nielen zle vyzerať, ale mohol by aj popraskať. Takto opotrebovaný plot nezachráni ani nový náter. 

Kovové ploty

Výhody: Sú pevné a odolné. Kovové ploty sú veľa rokov prakticky bezúdržbové a dostupné v rôznych štýloch.

Nevýhody: Ich najväčšou nevýhodou je jednoznačne cena. Tá by vás mohla nemilo prekvapiť. Železný plot si pravdepodobne nebudete môcť nainštalovať sami a aj jeho výmena je zložitejšia.

Živé ploty

Výhody: Ekologické a esteticky príťažlivé, Poskytujú súkromie a podporujú biodiverzitu. Použitie živého plotu oživí celú vašu záhradu.

Nevýhody: Vyžadujú si pravidelnú údržbu. Aby živý plot vyzeral ako z katalógu budete ho musieť pravidelne zastrihávať a hnojiť. Rastú pomaly, takže ak chcete mať pri sťahovaní celistvý živý plot, budete ho musieť zasadiť už pri stavbe. Zničiť ho môže nielen hmyz, ale aj počasie.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang