Domáci falafel z cíceru – dresing, pita chleba, hummus

Falafel, ikonické jedlo s pôvodom v Stredomorí, si získalo srdcia ľudí po celom svete svojou chutnou kombináciou korenia, výrazných aromatických bylín a výživných ingrediencií. Toto vegetariánske jedlo je nielen delikátnym chuťovým zážitkom, ale aj zdravou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú vyváženú stravu. Čo je falafel a ako pripraviť cícer?

Tento článok sa bude venovať tomu, čo je falafel, s čím podávať falafel, ako pripraviť cícer či dokonca s čím jesť hummus.


Obsah článku


Domáci falafel z cíceru – recept

Základné ingrediencie receptu falafel sú výrazné a plné chuti. Hlavným komponentom je cícer, ktorý sa mieša s cibuľou, cesnakom a korením, ako sú koriander a rasca. Táto zmes sa formuje do malých kuličiek a potom sa smaží alebo pečie.

Ingrediencie

  • 2 šálky sušeného cíceru
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 šálka čerstvej petržlenovej vňate bez stoniek
  • ¾ šálky čerstvých listov koriandra
  • ½ šálky čerstvého kôpru
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na štvrtiny
  • 7-8 strúčikov cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 ČL kajenského korenia
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 lyžice opečených sezamových semienok
  • olej na vyprážanie
  • tahini ako omáčka

Postup

  1. Vložte sušený cícer a sódu bikarbónu do veľkej misy naplnenej vodou, aby zakryla cícer aspoň 5 cm. Namočte cez noc na 18 hodín (ak je cícer ešte príliš tvrdý, aj dlhšie). Keď je pripravený, cícer úplne sceďte a osušte.
  2. Pridajte cícer, bylinky, cibuľu, cesnak a korenie do veľkej misy kuchynského robota s čepeľou. Spustite kuchynský robot na 40 sekúnd, kým sa všetko dobre nespojí a nevytvorí zmes falafelu.
  3. Premiestnite zmes falafelu z cíceru do nádoby a pevne zakryte. Dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu odležať.
  4. Tesne pred vyprážaním pridajte do zmesi falafelu prášok do pečiva a sezamové semienka a premiešajte lyžičkou.
  5. Naberajte polievkové lyžice zmesi falafelu a vytvarujte karbonátky (každá má hrúbku 1,5 cm). Pri formovaní placiek pomáha mať vlhké ruky.
  6. Naplňte panvicu olejom. Olej zohrejte na stredne vysokú teplotu, až kým nebude jemne bublať. Opatrne vložte falafel karbonátky do oleja, nechajte ich smažiť asi 3 až 5 minút, kým nie sú zvonka chrumkavé a stredne hnedé. Vyhnite sa preplneniu falafelu v hrnci, v prípade potreby ich vyprážajte po dávkach.
  7. Vyprážané falafelové karbonátky vložte do cedníka alebo taniera vyloženého papierovými utierkami, aby odkvapkali.

Falafel z cíceru sa podáva horúci vedľa iných malých tanierov s ďalším jedlom, alebo sa môže zostaviť v pita chlebe s tahini alebo hummusom, rukolou, paradajkami a uhorkami.

Falafel predstavuje vegetariánske jedlo, ktoré je plné bielkovín a vlákniny, a tak sa hodí aj ako doplnok zdravej stravy.

Pita chleba recept – gyros s falafelom

Pita chlieb je tradičným arabským chlebom, ktorý sa vyznačuje svojou charakteristickou vreckovitou štruktúrou. Pri príprave receptu pita chleba doma si možno vychutnať jeho čerstvosť a vôňu, ktorá sa s ním spája. Tu je jednoduchý recept pita chleba na prípravu v domácom prostredí.

Ingrediencie

  • 500 – 530 g múky
  • 360 g vlažnej vody
  • 3 ČL suchého instantného droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru

Postup

  1. Do misky pridáme droždie, cukor a vodu a premiešme, aby sa droždie rozpustilo a odložíme na 5-10 minút.
  2. Pridáme múku a soľ a miešame pomocou háku na cesto 6-8 minút, prípadne možno ingrediencie zmiešať ručne.
  3. Keď je cesto pripravené a nelepí sa, potrieme ho olivovým olejom, vložíme do misy a prikryjeme. Necháme ho na teplom mieste odležať aspoň 20 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Cesto vyberieme z misy a rozdelíme na 6 rovnako veľkých guľôčok približne 145 g každý a necháme odpočívať 15 minút.
  5. Cesto tvarujeme valčekom na kruhy s priemerom asi 20 cm.
  6. Rozohrejeme panvicu na strednú teplotu a pečieme asi 3 minúty z každej strany, kým nebude mierne zafarbený a stále mäkký. Panvicu môžeme prikryť pokrievkou na zadržanie vlhkosti.

Po upečení je potrebné nechať pita chlieb mierne vychladnúť a môže sa podávať ako gyros s falafelom.

Jednou z možností, ako si vychutnať falafel, je pripraviť si ho s pita chlebom a dresingom.

Dresing do tortilly na kebab falafel

Táto kombinácia dresingu do torilly prináša nielen lahodný pôžitok, ale aj zdravú alternatívu pre tých, ktorí túžia po výživnom jedle plnom farieb a chutí. Recept na tento dresing do tortilly, kebab falafelu či gyrosu je jednoduchý, pričom stačí spolu zmiešať nasledujúce ingrediencie:

  • 1/4 šálky jogurtu (prípadne gréckeho jogurtu pre hutnejšiu konzistenciu)
  • 2 lyžičky tahini (sezamová pasta)
  • 1 lyžička medu
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný alebo prelisovaný)
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžička olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • nasekaná petržlen alebo koriander podľa preferencie

Týmto spôsobom možno vytvoriť lahodné tortilly a kebab s falafelom a osviežujúcim dresingom.

Hummus – s čím jesť, recept

Hummus je jedným z najobľúbenejších a najznámejších receptov na Blízkom východe. Táto krémová pasta vytvorená z cíceru, tahini (sezamová pasta), olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku ponúka lahodnú kombináciu chutí a textúr. Hummus sa stal celosvetovo obľúbeným jedlom a je často používaný ako dip, príloha alebo súčasť rôznych jedál.

Na prípravu hummusu stačí v mixéri zmiešať tieto ingrediencie:

  • 250 g uvareného cíceru
  • šťava z 1 veľkého citrónu
  • 60 ml tahini
  • 1 cesnak
  • 30 ml olivového oleja
  • 1/2 ČL rasce
  • soľ podľa chuti
  • 3 PL studenej vody

S čím jesť hummus?

Hummus nie je len výborným dipom, ale môže byť aj skvelou prílohou k mäsu, rybám alebo zeleninovým jedlám. Je to nielen chutné, ale aj výživné jedlo, pretože cícer je bohatý na bielkoviny a vlákninu.

Hummus, pasta bohatá na živiny, je vhodným prídavkom k hlavným jedlám, ako sú ryby či mäso.

Čo je falafel?

Falafel sa datuje do starovekého Egypta a Grécka, no neskôr sa stal neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej, blízkovýchodnej a severoafrickej kuchyne. Jeho popularita rástla až do globálnej obľúbenosti, ktorú zažíva dnes.

Falafel je tradičné jedlo s pôvodom v Blízkom východe, ktoré sa stalo obľúbeným nielen v arabskej kuchyni, ale aj po celom svete. Ide o vegetariánsky pokrm, ktorý sa konzumuje v podobe kuličiek alebo plátov a je vyrobený zo zmesi cíceru a ďalších surovín.

Je známy svojou jedinečnou chuťou a textúrou. Vonkajšia časť je často chrumkavá a zlatohnedá, zatiaľ čo vnútro zostáva mäkké a plné chuti. Kombinácia korenia, bylín a cíceru vytvára harmonický zážitok, ktorý môže byť ešte obohatený rôznymi omáčkami, ako je tzatziki, hummus alebo tahini.

Falafel recept nie je len chutným jedlom, ale ponúka aj niekoľko zdravotných výhod. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a obsahuje množstvo živín, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty. Jeho zloženie, bez mäsa a nízke na nasýtené tuky, ho robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia zvýšiť príjem rastlinných potravín a zároveň udržať zdravú stravu.

Ako uvariť a pripraviť cícer?

Cícer je vynikajúci zdroj bielkovín, vlákniny a rôznych minerálov. Možno ho využiť v rôznych jedlách, ako sú polievky, šaláty, prílohy alebo dokonca ako hlavné jedlo. Tu je jednoduchý postup na to, ako uvariť a pripraviť cícer.

1. Výber a pripravenie sušeného cíceru:

  • Použite sušený cícer, pretože má výraznejšiu chuť a textúru ako konzervovaný.
  • Cícer pred varením namočte na 8-12 hodín alebo cez noc. Namočenie pomáha zmäkčiť cícer a urýchli varenie.
  • Opláchnite namočený cícer pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty.

2. Postup, ako uvariť cícer:

  • Vložte opláchnutý cícer do hrnca a zakryte ho vodou.
  • Pridajte soľ podľa chuti. Môžete tiež pridať korenie ako napríklad čierne korenie, bobkový list alebo cesnak pre väčší chuťový zážitok.
  • Dajte hrniec na sporák a varíte cícer približne 1-1,5 hodiny. Kontrolujte občas hladinu vody a pridávajte ju podľa potreby.
  • V tlakovom hrnci môžete cícer variť rýchlejšie. Postupujte rovnakým spôsobom, ale čas varenia by mal byť približne 25-30 minút po dosiahnutí tlaku.

Cícer možno pridať do šalátov, príloh, kari, polievok alebo vytvoriť chutné cícerové pyré. Navyše ho možno kombinovať s rôznymi koreninami a zeleninou podľa svojho vkusu.

Piecť falafel v rúre alebo smažiť?

Pri príprave domáceho falafelu máte možnosť vybrať si medzi dvomi základnými metódami – smažením a pečením v rúre. Tradične sa falafel pripravuje smažením, čo mu dodáva charakteristickú zlatohnedú a chrumkavú vonkajšiu vrstvu. Táto metóda tiež prispieva k bohatšiemu a intenzívnejšiemu zážitku z chuti.

Na druhej strane možno zvoliť aj zdravšiu alternatívu a upiecť falafel v rúre. Táto metóda znižuje množstvo použitého oleja a dáva domácemu falafelu ľahší a menej kalorický charakter. Pečenie falafelu v rúre tiež zachováva vnútornú vlhkosť falafelu a vytvára jemnejšiu textúru.

Nezáleží na tom, ktorú metódu si človek vyberie, kľúčové je dôkladné premiešanie ingrediencií, aby sa dosiahlo konzistentné a dobre tvarovateľné cesto.

Pri smažení cícerového falafelu je potrebné zohriať olej na stredne vysokú teplotu a smažte guľky alebo placky, kým nebudú zlatohnedé. Pri pečení v rúre je potrebné predhriať rúru a piecť falafel na plechu s papierom na pečenie približne 20-25 minút.

S čím podávať falafel?

Falafel sa často podáva v platoch, wrapoch alebo vo forme sendvičov. Môže byť doplnený rôznymi prílohami, ako sú čerstvé zeleninové šaláty, rajčiny, uhorky a červená cibuľa. Jeho všestrannosť v kuchyni ho robí vhodným pre rôzne stravovacie preferencie a chuti. Tu sú niektoré nápady na to, ako a s čím podávať cícerový falafel:

  • ako šalát s čerstvou zeleninou
  • ako falafel wrap s pita chlebom, dresingom a zeleninou
  • ako falafel wrap v tortille s prílohami
  • s hummusom, tabbouleh alebo olivovým tapenade
  • s jogurtovou omáčkou tzatziki, tahini či pikantnou harissou
  • s pečenou zeleninou ako je cuketa, baklažán či paprika

Netreba sa báť experimentovať a prispôsobiť falafel, ako aj to s čím falafel podávať, podľa svojich preferencií. Toto vyvážené jedlo je vhodné pre rôzne jedinečné kombinácie.

Pri praktizovaní keto diéty sa cícer neodporúča pre vyšší podiel bielkovín.

Cícer ako príloha k iným jedlám

Cícer je všestranná potravina, ktorú možno použiť v rôznych jedlách vrátane polievok, šalátov, príloh a hlavných jedál. Tu sú niektoré príklady jedál, do ktorých sa cícer ako príloha skvele hodí:

  • lahodná krémová pasta hummus
  • cícerový šalát so zeleninou a fetou
  • cícerová polievka
  • cícerové kari s kokosovým mliekom
  • cícerové placky

Cícer ako príloha je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravé a výživné alternatívy, a jeho vysoký obsah bielkovín a vlákniny robí z neho skvelý doplnok do rôznych jedál.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang